Op bezoek in: Finland

Oppervlakte: 304.112 km≤ (8x Nederland)
Inwoners: 5,3 miljoen
Hoofdstad: Helsinki
Munteenheid: Euro
Taal: Fins
Godsdiensten: Luthers (89%), Anders (11%)
Bijzonder: Noorderlicht, vis, rendieren, nokia & sauna's
 
FINLAND
De laatste stempel
FI | Helsinki | 11 juni 2009
<Vervolg van China>
Als we bijna gaan landen, zien we een fantastisch landschap onder ons waar Finland bekend om staat. Een immense hoeveelheid rivieren en vooral meren geflankeerd door eindeloze, groene bossen. Prachtig om te zien en een verademing als je net uit China komt. We landen op tijd en pakken gelijk een kaart van de stad op en stappen in de Helsinki Finnair City bus die ons naar het centrum brengt. We eten even snel waar Marijke al snel aangesproken wordt door een inwoner van Helsinki en die geeft gelijk wat tips en legt uit waar ons hotel is; erg handig. We zoeken even naar de straten, maar lopen daarna in een ruk naar ons hotel waar we inchecken. Ons hostel is een studentenverblijf die in de zomer verhuurd wordt aan toeristen. Handige deal lijkt ons zo en we hebben dan ook een kleine studio waar we ook lekker zelf kunnen koken. Het is heerlijk weer en onderweg hierheen hebben we al erg veel mensen buiten zien zitten. Voor Finse begrippen is dit een fantastische dag en hoewel dit voor ons ook zo is met een heerlijk zonnetje, zijn wij de afgelopen paar maanden zo'n 15 graden meer gewend dus doet het soms wat frisjes aan. We wennen er wel weer aan, want het is wel Nederlands weer!
 
We doen wat boodschappen en eten en drinken nog wat op de kamer, maar de dag duurt niet lang meer daarna. Het is pas net avond, maar wij lopen vijf uur voor en zijn doodmoe van de lange reis. We houden het maar uit tot rond zevenen en dan liggen we allebei lekker te slapen.
 
Op het terras
FI | Helsinki | 12 juni 2009
We zijn rond half vijf wakker aangezien dit een normale tijd zou zijn voor ons, maar nu is het een beetje vroeg. We draaien ons om en dan is het ineens half acht. Dat lijkt er al wat meer op. We ontbijten op de kamer en gaan naar buiten als we zien dat het zonnetje lekker schijnt. Vandaag is de beste dag en we willen wat van de stad zien. De stad ziet er relaxt uit op een vrijdag; niet te druk, maar toch een gezellig aantal mensen op straat. We lopen door het winkelcentrum heen waar we al wat kleren kopen voor Marijke die blij is eindelijk wat van haar gading te treffen.
 
We drinken wat als er donkere wolken naar binnen komen drijven, maar die zijn al snel weer weg en daarna gaan eigenlijk alle wolken weg. Met het zonnetje erbij is het geweldig weer en we lopen als eerste naar de kathedraal van Helsinki. Dit witte symbool van Finland is een grote kerk die vooral door de enorme zuilen er een beetje Grieks uit ziet. Het is niet open dus kunnen we alleen op het aangrenzende plein het gebouw zien, maar het ziet er prachtig uit. We lopen door naar de volgende kathedraal, maar wel een die iets anders is. De Uspenski Kathedraal is een Russisch Orthodoxe kerk die duidelijk de invloeden laat zien van het zeer nabij gelegen Rusland. Het grote, rode gebouw is van binnen ook behoorlijk versierd met vooral veel personen beschilderd. Iets verderop ligt de centrale markt aan het water waar tegenwoordig vooral fruit en toeristische prullaria verkocht wordt.
 
We lopen terug via het drukke centrum en drinken wat op een terras; iets wat we behoorlijk gemist hebben. Met een heerlijk zonnetje genieten we van het weer, het uitzicht en de mensen die voorbij komen lopen. Het valt behoorlijk op dat de Finnen meer van de wat stevigere muziek zien; vrij veel mensen hebben band t-shirts aan die Frans vooral goed herkend en ook het haar van de Finnen valt erg op. Zowel in Zuid-Amerika als AziŽ hebben we blond haar moeten missen, maar hier wordt dat goed ingehaald. Niet alleen is hier veel blond te zien, maar het is soms bijna zelfs wit. We nemen een klein hapje die helaas wat lang op zich laat wachten en gaan dan weer een ander winkelcentrum in. Niet echt een succes dus we lopen terug naar degene waar we vanochtend al waren en lopen nog wat rond voordat we even relaxen op onze kamer. We eten ook nog op de kamer en doen voor de rest weinig interessants.
 
Ijsje?
FI | Helsinki | 13 juni 2009
We worden weer vroeg wakker, maar dan is de dag natuurlijk wel lekker lang. We hadden relatief slecht weer verwacht en hoewel het 's ochtends nog wat donkertjes is, breekt de zon 's middags door. Het is weer erg mooi en dan is het natuurlijk leuk om door de stad te lopen waar iedereen ook vrij is - het is zaterdag - en lekker rondstruint. We eten een ijsje, genieten van de zon en de vrijheid en lopen ook nog door een paar winkelcentrums om te kijken of er nog wat leuke dingetjes zijn. Marijke ziet nog volop mogelijkheden en koopt nog iets, maar we houden het rustig vandaag.
 
We lunchen en dineren thuis, want we hebben lekker veel heerlijke dingen, maar daarna gaan we nog even de stad in. Op de valreep hebben we nog een sponsoractie gekregen en die moeten we nog goed volbrengen. We lopen naar het centrum en belanden in het 'Bodega' restaurant die er vrij sjiek uit ziet. We komen niet voor het restaurant, maar voor de bar, want dit is een onvervalste ijsbar!
 
We krijgen een groot bontachtige jas aan en stappen de bar binnen waar het altijd -5į is en we krijgen een koud vodka-mixje om onszelf warm te maken. Het is wel een vrij kleine bar en er zijn niet zoveel mensen, maar het is wel erg leuk opgezet. Een grappige manier om te eindigen vinden we wel! Na een kwartiertjes geloven we het wel - je mag er sowieso maar 20 minuten in zitten achter elkaar - en gaan we terug naar huis waar we vooral nog dingen weggooien en opruimen voor morgenochtend.
 
De laatste
FI | Helsinki | 14 juni 2009
We staan vroeg op en maken onszelf net even iets beter op dan dat we al heel lang gewend zijn. Met enige zenuwen lopen we in alle vroegte door een slapend Helsinki naar het centraal station waar we even later in de vliegveldbus zitten. We checken in en wachten totdat we om iets over negenen opstijgen richting Nederland. We hebben een mooi beeld over Finland, Denemarken, alle tussenliggende wateren en uiteindelijk Nederland.
 
We landen op schiphol, lopen een fiks eind voordat we bij de tassen zijn en daar zien we tot onze verbazing dat onze tassen vrijwel als eerste komen; een unicum. Als we door de uitgang van de terminal lopen staan veel vrienden en familie te wachten en dan dringt pas echt door dat het afgelopen is. Een ongelooflijk geweldige reis die op hetzelfde punt, op dezelfde dag begint en eindigt.
 
--
In de dagen erna regelen we veel, bezoeken we veel vrienden en familie en wennen we aan Nederland met al haar rare kronkels. Maar het is wel geweldig om weer thuis te zijn..
 
Reis terug naar China

Naar foto-album

Terug naar huis

 
© de Smit | www.wereldwijd.org | 2008-2009 | Alle rechten voorbehouden | Contact |