Dj Tisto vs The World
Dat uitgerekend DJ Tiesto, hoogstwaarschijnlijk de Nederlander die de meeste vliegvelden ooit heeft gezien, met een nummer komt wat erg goed aansluit bij het gevoel van een wereldreiziger. 'Da's toch logisch dan' hoor ik u denken, maar het gaat juist niet om het reizen zelf, maar om het ontdekken van jezelf..

You can travel the world
But you can't run away
From the person you are in your heart
You can be who you want to be
Make us believe in you
Keep all your light in the dark
If you're searchin for truth
You must look in the mirror
And make sense of what you can see
Just be
Just be

They say learning to love yourself
Is the first step
That you take when you want to be real
Flying on planes to exotic locations
Won't teach you
How you really feel
Face up to the fact
That you are who you are
Nothing can change that belief
Just be
Just be

'cause now I know
It's not so far
To where I go
The hardest part
Is inside me
I need
To just be
Just be

Just be
Just be
Just be

I was lost
And I'm still lost
But I feel so much better

'cause now I know
It's not so far
To were I go
The hardest part
Is inside me
I need
To just be
Just be

Ongelukkige aantrekkingskracht
Door omstandigheden ben ik vorig jaar niet aan bevredigend aantal vakantie's toegekomen. Daar moest ik een stokje voor steken, want niet alleen is op vakantie gaan leuk, het is ook het gevoel van 'even weg' en even aan hele andere dingen denken. Het is tenslotte leuker om in de stress te zitten over welke cocktail nu te nemen waarmee je van het uitzicht gaat genieten aan een warm meer met een ondergaande zon dan in de stress te zitten over werk of relatie's.

Na wat twijfel heb ik toch geboekt en ik zou 20 november op het vliegtuig stappen. Na boeking viel het noodlot toe; aantrekkingskracht.

Ik had een redelijk snelle auto. Daar bedoel ik mee dat hij er 'snel' uit zag en ik reed er zo nu en dan niet helemaal volgens de regels mee. Moet kunnen dacht ik altijd; ik ben vast niet de enige die zich niet aan alle regeltjes hou en bovendien rij ik iedere dag in Den Haag en daar ben ik zeg maar niet de enige.

U denkt wellicht dat ik veel ongelukken heb, dat klopt. Vier vrouwen hebben inmiddels al tegen mijn bolide aangereden. Vast overbodig om te vermelden, maar allen niet mijn schuld. Wat betekent dat? Nee, ik wil hier niet mee zeggen dat vrouwen slechter autorijden. Dat is een andere discussie. Dat betekent dat mannen blijkbaar minder snel tegen mijn auto aanrijden, mooi!

07 november 2003 (ja, 13 dagen voor vertrek) reed ik naar huis en het was nogal druk. Voor een stoplicht besluit ik dat ik een ander nummer wil van de cd.. Opeens klinkt er een heel ander nummer, maar niet uit mijn radio. Een gozer uit een ander streek reed met volle vaart (naar eigen zeggen 80 km/u) achterop mij (ik stond stil) en ik geef het stokje door aan mijn voorganger en die aan zijn voorganger en die .. etc.

Die ene gozer moest blijkbaar inhalen voor die vier vrouwen. De vrouwen hadden lakschade en wat andere kleine dingen bewerkstelligt, maar deze gozer rijdt in een keer mijn auto total-loss..

Ik heb inmiddels een andere auto; een lelijke. Misschien trekt deze wat minder aandacht.

Stem van ellende
Iedereen zapt wel eens langs allerlei zenders als die even niet direct weet wanneer er iets leuks op tv is. Zo ook ikzelf gisteravond. Helaas heb ik lang geleden een keer de fout gemaakt om SBS6 in mijn tv op te nemen en zodoende kwam ook deze zender voorbij. Vrijwel direct na de lancering van de zender werd de stempel 'campingzender' al algemeen bekend. Door het programma 'Hart van Nederland' benadrukte ze eigenlijk zelf die stempel. Door 'Breekijzer' (Pieter Storms is mijn held), 'Peter R. de Vries' (je kan veel zeggen over hem, maar hij bereikt tenminste wat) en 'Ushi en van Dijk' (Wendy van Dijk is ook een held) heb ik zo heel af en toe de noodzaak gehad om de zender aan te zetten.

De laatste tijd echter is het een en al ellende. RTL Boulevard is een hit dus denkt SBS6 met Tabloid en gegarandeerd succes te hebben; helaas. The Osbournes is een succes dus denkt SBS6 met 'The Adams Family' een gegarandeerd succes te hebben; helaas. RTL5 heeft zoveel sport- (lees: voetbal-) programma's dat SBS6 met De voetbaljaren Kieft een gegarandeerd succes denkt te hebben. RTL's Eigen huis en tuin is een succes dus denkt SBS6 met maar liefst drie programma's gegarandeerde successen te hebben. 'Je eigen droomhuis', 'Klussen en Wonen' en 'Tuinieren met kijkers' worden van stal gehaald en geen een is er succesvol. Willibrord schijnt succes te hebben al vind ik er persoonlijk weinig aan. Ook Robert ten Brink die overgenomen is van een succesvolle zender haalt nog wel goede kijkcijfers; gelukkig dan nog iets.

Gisteravond echter een nieuw dieptepunt. Stem van Nederland. Dan gaat het nog geen eens om het programma (ik blijf niet tikken), maar nog meer om een van de presentatoren, Ton. Ton van Royen is irritant, praat vreselijk langzaam, denkt dat zijn kijkers achterlijk zijn (hmm..), probeert heel erg (maar lukt hem niet) zijn slissense spraakgebrek te verbergen, ziet er erg irritant uit en heeft helemaal niets komisch.

Ik ben maar gaan slapen

Croc Fun
Ochtend tv, werelds. In mijn huidige functie heb ik zo nu en dan een complete werkweek avonddienst. Dit houdt in dat ik om 14:30 op werk verwacht wordt en om 23:00 weer naar huis mag. Geen probleem. Lekker lang uitslapen heel de week. Lekker eten, hond uitlaten, boodschapjes doen en alles op m'n 'dooie gemakkie'. De problemen komen echter als ineens denkt om even relaxed tv te kijken. Wat zijn de keuze's?

Je hebt Call TV. Het IQ van de presentatoren/trices is al niet iets om over naar huis te schrijven, maar het wordt er nog slechter op (jaja) als er een spelletje met de kijker gedaan moet worden. De kijker kan bellen en/of sms-en en gedurende de tijd dat dit kan geschieden probeert de presentator/trice de boel aan de praat te houden. Werkelijk waar een verschrikking om naar te kijken. "U bent de enige die kijkt" of "niet iedereen weet dit!" en dat soort kreten. Wellicht zijn ze bij Call-tv vergeten dat we een record aantal WAO'ers hebben die niet heel veel beters te doen hebben en dat die altijd nog een stuk snuggerder zijn dan de gemiddelde presentator/trice.

Je hebt Tell Sell. Meerdere zenders proberen de kijker ervan te overtuigen dat u werkelijk waar niet zonder het product kunt omdat u dit simpelweg nodig heeft. Het is altijd beter dan een soortgelijk produkt wat u al in huis heeft en u heeft dus geen keus. Prachtig ook is te zien dat ze maandenlang met de zin komen dat 'als u nu belt u er een blabla extra erbij krijgt voor de helft van de prijs of zelfs gratis'. Het begrip 'nu' wordt blijkbaar verkeerd omschreven in de dikke Van Dale.

Waarom blijf ik dan nog kijken vraagt u zich misschien af. In principe een goede vraag, want er is eigenlijk maar een reden hiervoor. Steve Irwin. Indien u niet weet wie dit is een korte samenvatting:
Dierenfreak die alles over alle dieren schijnt te weten, het liefst met de meest gevaarlijke/giftige dieren speelt en z'n carriere is begonnen (en zo heet het programma ook) als Crocodile Hunter.

Verandering  
Ik hield nooit van verandering. Ik ben getogen in het Westland en was ervan overtuigd dat ik er mijn hele leven lang zou blijven wonen. In 'mijn' tijd kwam de commerciele televisie op. Nederland 1 & 2 waren er altijd al en ik heb altijd een voorkeur gehad voor het NOS journaal. Waarom? Omdat dat er als eerste was. Erwin kroll is een held en bij Peter Timofeeff kwam direct de zeer kinderlijke gedachte 'Timoteef' op wat direct elke geloofwaardigheid van de beste man wegnam. 

Ik heb altijd in hotels en huisjes gelogeerd dus had ik een hekel aan kamperen. Dat primitieve gedoe en die verschrikkelijke gedachte om de rol wc-papier over de gehele camping te showen. Als ik eenmaal een goede zaak had gevonden voor kleren, eten of kadootjes kon je lullen als brugman voordat ik overtuigd was om ergens anders een kijkje te gaan nemen.

Gelukkig zijn er door omstandigheden een aantal dingen veranderd. Ik wil dolgraag een tijdje in het buitenland wonen en werken. Wie weet wil ik nog wel eens ergens anders wonen buiten het Westland. Het moet niet, maar het kan. Ik kan ook soms naar het RTL nieuws kijken. Alleen Hart van Nederland kan ik onmogelijk serieus nemen, tenzij ik een aantal hersencellen afsta aan een goed doel. 

Laatst had ik zelfs een positieve gedachte bij kamperen. Dat was me nog nooit overkomen en moest gelijk denken aan een heavy metal festival waar ik lang geleden ooit geweest ben. Het was mijn eerste, en zover ik weet enige, ervaring met kamperen. Ik wist dat ik er een hekel aan had dus koos ik ervoor mijzelf vol te gieten met heerlijke gerstennatjes. Ik heb genoten van de muziek en kan me helemaal niets herinneren van de gehele onderneming. 

Erwin Kroll verandert gelukkig niet. Hij houdt zich passioneel bezig met het weer. Als je bekijkt hoe hij vertelt over het weer vraag ik me soms af hoe hij de seks bedrijft. Ik vermoed dat hij wilde seks bedrijft als het onweert en hele rustige, met veel liefde, seks als er schaapjeswolken boven de hemel hangen. 

Waarom denk ik daarover na? Omdat ik veranderd ben en mezelf een beetje aan het ontdekken ben. Maar ik vind het heerlijk om te zien dat sommige mensen precies weten wat ze willen dat het plezier ervan af straalt. Ik moet blijkbaar nog een beetje veranderen..

Reizen  
Hoewel ik reizen eigenlijk altijd al helemaal geweldig vond ben ik er de laatste paar jaar achter gekomen dat ik bijna niet zonder kan. Nieuwe culturen, nieuwe mensen, nieuwe keuken..allemaal helemaal geweldig. Ik heb een hekel aan vliegen, maar dat heb ik er graag voor over om alle prachtige natuurwonderen te kunnen aanschouwen.

Mijn moeder is helemaal niet zo. Gekgenoeg krijgt ze maagproblemen als ze ver van huis is en bij de gedachte om te vliegen keert diezelfde maag helemaal om. Lekker met de hond lopen voelt als een vakantie voor haar terwijl ik me alleen maar afvraag of die hond het niet leuk zou vinden om eens een keer in de duitse eiffel, belgische ardennen of engelse riviera rond te lopen.

Toen realiseerde ik me pas dat het die hond waarschijnlijk niets uitmaakt. De hond heeft hier z'n eigen dingetjes, weet waar het eten staat, weet wanneer de baas thuiskomt, weet waar de konijnen verstopt zitten in zijn vaste rondje. Mijn moeder is dus blijkbaar ook zo. Ze weet de cappuccino te vinden en te maken, ze weet dat ze iedere avond lekker thuis is en weet dat het iedere zondag weer gezellig is bij haar zus.

Ik ben blijkbaar anders geworden. Ik weet dat de cappuccino in Rome echt lekkerder is dan de onze. Ik weet dat de zwoele nachten met latijnse muziek in guatemala het altijd winnen van de housetenten op het leidseplein. Ik weet dat de eindeloze, groene rijstvelden altijd een mooiere natuur geven dan de sporadische bosjes waar wij in Nederland de grootst mogelijke moeite voor moeten doen om te behouden. Ik weet ook dat Parijs altijd romantischer is dan wat je ook maar kan verzinnen in Nederland.

Ik heb maar weer een reisje geboekt..

Functioneel Bloot 
Afgelopen weekend was ik voor het eerst in een sauna. Ja, ik loop een beetje achter inderdaad. De sauna zelf was geweldig. Je hoeft helemaal niets te doen, raakt alleen maar moe van al die hitte waardoor je een geweldig excuus hebt om zo weinig mogelijk te ondernemen en je raakt nog wat overbodig vet kwijt ook; geweldig!

Het is de bedoeling dat men naakt in de sauna rondloopt. In mijn geval was ik in de Thermae 2000 en daar zijn nogal wat sauna's en stoombaden dus iedereen liep een gezellige wandelroute, naakt. Aangezien ik het dus nog nooit had gedaan leek me dat uiteraard wat onwennig en 'vreemd'. Gelukkig was ik al snel van die gedachte af en kon ik me echt heerlijk vermaken tussen bloot nederland in de sauna's.

Twee amerikaanse meiden hadden het niet helemaal door en gingen zich nogal laat geheel ontkleden. Niet zo heel vreemd als je bedenkt dat het bordje 'badkleding niet toegestaan' alleen in het nederlands staat. Lijkt me toch al niet zo handig als je zo'n 10 kilometer verwijderd bent van duitsland waar, zoals u weet, de duitsers het toch echt niet gaan proberen in het nederlands. Na wat aandringen van een opdringerige en intimiderende man was het dan toch gelukt en konden we gelukkig weer gezamelijk naakt verder badderen. 

Boven het sauna-gedeelte was ook een restaurantje. Ongelooflijk relax met een openhaard, heerlijke ligstoelen en service aan tafel. Hier had je ook een uitzicht over een groot stuk valkenburgs grondgebied en, niet te vergeten, meer naakte mensen. De (mannelijke) ober glimlachte de gehele tijd en het laat niet echt te raden over waarom dat was. Het leek me voor een heel klein moment de perfecte baan en ik vroeg me al of hoe ik moest solliciteren.

Toen kwam de keiharde realiteit gelukkig weer boven en bleek dat 90% van de mensen toch geen lichaam heeft als Pamela Anderson of Brad Pitt. In m'n vluchtige gedachte was het toch wel zo en in m'n gedachte verscheurde ik het formulier alweer. Ik kan u verzekeren dat een heerlijke salade met gebraden eend heel anders smaakt als er plots 100+ kilo vrouwen voorbij komen lopen en die zonder gene allerlei 'sexy' pose's aannemen. 

Ik weet nog niet helemaal zeker of sauna's een ding voor mij zijn. Het is relaxed, maar het verstoord bruut mijn normaal gesproken zo rustige gedachtengang. Volgende keer neem ik leesvoer mee zodat ik, als het nodig is, m'n gedachte's weer tot rust kan laten komen..

Deze week in de aanbieding
Airmiles, bonusaanbiedingen, weekaanbiedingen, vouchers, klantenkaart, clubcard..

Je bent ineens huiseigenaar en moet voor jezelf zorgen. Dat houd een heleboel dingen in waaronder boodschappen doen. We zijn allemaal nederlanders dus logisch om te zeggen dat ik (lees: we) zo veel mogelijk willen voor zo weinig mogelijk geld. Dat betekent dat er met smart gewacht wordt op de krantjes van de diverse winkels om die vervolgens bij de koffie uit te pluizen naar lekkere, goedkope aanbiedingen.

Nu is dan ook nog de economische situatie een stuk slechter dan voorgaande jaren dus nu is het helemaal 'crisis' in aanbiedingen-land. Alles moet goedkoper, maar qua service willen we nooit een stapje achteruit nemen.

Ik weet niet hoe ik het doe, maar de laatste tijd (misschien doe ik teveel boodschappen) krijg ik het vaak voor elkaar om net achter mensen te staan die het nederlandse concept iets te ver doorvoeren.

Er staat dan iemand met weinig boodschappen die al een beetje zenuwachtiger wordt op het moment dat zij (jaja, eigenlijk alleen maar vrouwen..!) aan de beurt is. Angstvallig wordt er naar het schermpje gekeken waarop de prijs staat van het aan te schaffen product. Er verschijnt ineens een iets afwijkende prijs dan dat zij in gedachte had en de zweetdruppels van woede zijn al zichtbaar.

'Volgens mij is deze maar 2,39 hoor', kan ze nog net op een redelijk rustige manier uitbrengen terwijl de kassiere de zaak al lang afgerond heeft. Op een rustige, ietwat geirriteerde manier pakt de kassiere de aanbiedingenkrant van die week en wijst aan dat het betreffende product net de verkeerde is en dus niet in de aanbieding is.

'dan hoef ik het niet' klinkt het uit de mond van de koper die onderhand wel erg geirriteerd eruit ziet.

Intrigerend om te zien is dat mensen zich blijkbaar laten beinvloeden door de aanbiedingen bij een winkel qua boodschappen. Waarom koopt men die melk? Niet omdat het lekker is (want eigenlijk is die andere melk bij die andere winkel lekkerder), maar simpelweg omdat die een paar eurocentjes goedkoper is.

Wat een macht hebben de groothandelaren toch..

We willen allemaal wel eens wat
Zaterdag zijn we weer eens uit gegaan. Na lekker gegeten te hebben zijn we naar het altijd bruisende Den Haag geweest. In een niet nader te noemen uitgaansgelegenheid sloeg het noodlot toe.

Gemiddelde leeftijd dertig (met diverse uitschieters!), hits van 'toen' en veel drank. Dat levert een hoop mooie plaatjes op! Het probleem is dat de plaatjes niet alleen maar mooi zijn; ook hopeloos, reddeloos, belachelijk en afschrikwekkend zelfs.

Kunt u zich voorstellen dat hopeloze vrouwen van rond de 40 angstvallig dansen op 'Boogie Wonderland', zichzelf aanbiedend aan alles wat mannelijk (en nog iets later op de avond valt ook die eis weg) is en kan lopen en proberend hun meest 'geile pose' aan te nemen om maar succes te krijgen..

Het is een leuke tent en als je rond die leeftijd bent en even zin hebt in stoeipoes-gedrag is het geweldig. Ik bekijk het allemaal en lach van binnen. Ik drink thuis wel dat ene biertje te veel op.

U bent rijk
U heeft ze allemaal gezien. In ieder geval een paar, want ze zijn erg lastig te missen. Op TV zijn de reclame's er steeds meer, in de bladen is er altijd wel een paginavolle advertentie te vinden (als het er niet meer zijn) en folders komen ook regelmatig door de deur. U bent rijk!

Niet helemaaal waar natuurlijk, want u bent nog niet rijk, maar als u nou even het formuliertje invult van die geweldige lening tegen erg lage rente dan wordt u het wel! De regering stort zich er enorm aan, maar is er inmiddels achter dat door een 'gat' in de wet ze vooralsnog niets kunnen beginnen tegen die misleidende reclame's.

In Amerika doen ze niet anders; veel geld lenen om leuke, mooie, dure dingen te kopen en dat terugbetalen gebeurt vanzelf dan wel weer. Sowieso zijn de Amerikanen helden in het geld uitgeven voordat het verdient is (zie oorlog).

Onze cultuur is altijd een beetje anders geweest, maar door al die reclame's komen mensen toch in de verleiding. Waarom wachten totdat we het bijelkaar gespaart hebben terwijl we het bedrag nu kunnen lenen en de aankoop nu al kunnen doen?! Omdat u met alle rente's veel meer betaalt voor een artikel dat toch al te duur geprijst is, daarom.

Zelfs de programmering helpt mee; SBS6 heeft 'Geld maakt gelukkig' evenals 'Moneymakers' om dit te ondersteunen en gelukkig zijn we af van die ellendige show (gevonden geld) waarin oude troep verkocht werd aan louche handelaren die er wel brood in zagen.

Werken voor u geld. Misschien duurt het allemaal wat langer, maar als het eenmaal in bezit is bent u er veel blijder mee dan dat u achteraf nog lang aan het betalen bent..


Wakker worden uit de winterslaap 
Het is nog geen zomer; zelfs nog maar net lente. De afgelopen dagen waren echter gevuld met erg lekker weer. Voor de mensen die een echte winter-depressie oplopen goed nieuws, maar natuurlijk is dat niet alleen voor hun leuk.

Vakanties worden geplanned, de gedachte's gaan uit naar het terras met een lekker biertje (of vul in wat u het lekkerst vindt) en de vrouwen (voor de mannen) en mannen (voor de vrouwen) lijken ineens weer allemaal een beetje knapper te zijn geworden.

In de herfst- en wintermaanden zie ik niet vaak het zonlicht. Veelal kunstmatige TL-buizen op werk waar je voordat het licht wordt al bent en zodra de zon begint onder te gaan ga ik naar huis. In het weekend moet je dan opleven, maar ben je moe van een week werken dus eigenlijk geniet je nooit van die zon.

Ik kan me steeds beter voorstellen dat mensen winterdepressies hebben. Laten we er een mooie zomer van maken

Professioneel inbreker 
Heeft u ook wel eens niet zoveel te doen in de nabije toekomst. Misschien is dit wel iets voor u; een huis zoeken. Heel veel mensen zijn, terecht, een beetje terughoudend om hun huis te laten zien aan 'zomaar iedereen'. Het eigen huis is een oase van rust, even helemaal jezelf zijn, alleen maar doen waar je op dat moment zin in hebt en over het algemeen ben je omringt door mensen waarbij je je compleet op je gemak voelt; als je tenminste niet alleen woont en al helemaal lak hebt aan alles en iedereen.

Een hele andere kant van het verhaal wordt het indien men het huis te koop zet. Net als de keuringsdienst van waren wordt binnen vijf seconden een dakkapel volledig afgekraakt waar de eigenaar duizenden euro's en uren werk in gestoken heeft en eigenlijk best trots op is. Gelukkig vinden bezichtigingen meestal plaats zonder de huidige eigenaar.

Vandaag ben ik een huis wezen bekijken. Midden in Den Haag, maar toch een redelijk rustige wijk. In de woonkamer zag ik de grote bank waar de hele familie om 20:00 het journaal kijkt, in de keuken zag ik de kookpitten waar het hele diner op gemaakt wordt, in de ouderslaapkamer zag ik het immense bed waar de twee kinderen op gemaakt zijn, in de kinderkamer zag ik het kapotte speelgoed waar papa uren voor gewerkt heeft en het kind binnen een aantal minuten gesloopt heeft en last, but not least, in de badkamer zag ik de gloednieuwe kast met babylaken waar de noodzaak van het verhuizen iedere dag meerdere malen over poept en plast.

Ik vond het een leuk huis en ga er wellicht zelfs een optie op doen. Nu alleen nog een vrouw met de wil om kinderen met mij te krijgen en ik ga mij ook snel thuisvoelen daar!

En dan nog even dit..
Ik haat papierwerk. Ik weet niet precies waar die desinteresse vandaan komt, maar bij veel papierwerk heb ik al snel de neiging om het in een hoek te gooien en nooit meer naar te kijken.

Nieuwe autoverzekering, lijfrentepolis, ziektekostenverzekering, levensverzekering, belastingformulieren, premie-spaarregelingen, etcetc. Heb je eindelijk jezelf er toe gezet om iets door te nemen, in te vullen en op te sturen en dan komt de volgende alweer; verschrikkelijk.

Inmiddels heb ik me al in diverse papieren molens vastgepint met meerdere doelen voor ogen. Ik wil het allemaal begrijpen, geld mee verdienen en, als het even kan, nog meer papierwerk voorkomen. Het gaat me steeds beter af. Ik sluit de goedkoopste autoverzekering af, vul netjes m'n belastingformulieren in waardoor ik geld terugkrijg van de belasting en heb door een lijfrenteverzekering zelfs al een goed vooruitzicht voor 'later'.

Nu staat mij weer een compleet nieuwe uitdaging te wachten. Duizenden euro's valt er mee te 'winnen' en er worden hele vieze spelletjes mee gespeeld. Het spelletje heet 'huisje kopen'. Het is in weze een heel simpel spel; ik zal het even uitleggen:

U gaat naar Funda.nl en vult daar uw wensen in voor uw eventuele nieuwe huis. U wilt een huis van maximaal 140.000 Euro kopen dus vult in bij gewenste prijs: Tussen 80.000 en 160.000 euro. Waarom zo laag beginnen? U bent een Nederlander en denkt dat er bij die hele lage prijzen misschien toch nog wel een huis bij zit wat u kunt betalen. Waarom zo hoog eindigen? U bent een Nederlander en denkt dat u het goedkoper kunt krijgen door maar lang genoeg door te drammen.

U vindt een leuk huis! U maakt een afspraak met de makelaar of eigenaar en neemt een kijkje. U bent heel enthousiast van binnen, maar straalt afkeer uit naar buiten. U vindt alles bij voorbaad slecht en zegt dat ook hard op en in uw gedachte zit u al in die heerlijke tweepersoons whirpool en heeft u de complete badkamer van uw nieuwe huis verbouwd naar uw stijl.

U komt thuis en kan niet wachten om een bod uit te brengen dus wacht u nog expres twee weken alvorens u daadwerkelijk een bod uitbrengt. U moet namelijk de illusie wekken dat u het huis eigenlijk niet wilt hebben en bijna gratis moet krijgen om de moeite te ondernemen om er te gaan wonen.

U doet een belachelijk laag bod waarvan de bouwer van het huis in z'n graf omdraait in de wetenschap dat u toch nader tot elkaar gaat komen bij een volgend telefoontje. Hoorbaar geirriteerd belt de makelaar terug dat het bod niet is geaccepteerd, maar dat de eigenaar er toch een 2.500 euro afhaalt van de vraagprijs. 'Mooi' denkt u, terwijl u weet dat hetzelfde vieze spelletje door de eigenaar wordt gespeeld en die natuurlijk allang wist dat die 2.5000 euro er uiteindelijk toch af ging.

Dit houdt u beide een poosje vol en u komt tot elkander. Er onstaat een misplaatste broederschap tussen de huidige en nieuwe eigenaar en u bezit een nieuw huis. En nu?

Papierwerk.. heel veel papierwerk

Populair 
We zijn niet meer zo populair bij asielzoekers. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) schrapt dit jaar in totaal 20.000 opvangplaatsen. Er is een afname in toeloop en een toename in vertrekkende, uitgeprocedeerden asielzoekers. Dan is de vraag of dat positief of negatief is.

Ik heb een Ghanese collega die een flink aantal jaren geleden, via Barcelona en Engeland, naar Friesland is gekomen. Het is op z'n minst grappig om te zien dat, naast de Nederlandse taal, hij zelfs goed Fries kan praten. Integreren is hij dan ook een expert in geworden, want na uit Ghana vertrokken te zijn Spaans leren in Spanje, Engels in Engeland en Fries en Nederlands in Nederland raak je er wel aan gewend.

Op tv zie je dat Chinezen in Den Haag 'hun' nieuwjaar vieren. Hun jaartelling is anders dus als wij kou lijden wachtend op de tram vieren de Chinezen nieuwjaar met veel pracht en praal. Het ziet er allemaal geweldig uit en maakt je bijna een beetje jaloers dat wij alleen maar domweg en hersenloos pyromaantje spelen. Als er vervolgens iemand geinterviewed wordt krijgen we een heel betoog in het Nederlands waarom Chinezen het op deze manier doen.

Een andere simpele en voor de hand liggende reden voor positief denken over de asielzoekers laten integreren in Nederland is de verrijking van onze eigen cultuur. We hebben al lang niet meer een oerhollandse denkwijze en dat siert eigenlijk de rasechte Hollander.

Nieuwe feestdagen, de internationale keuken, voor ons vreemde kleding en diverse talen worden ingevlecht in de rijstebrei van vooral de grote steden. Erg grappig om te zien hoe een Indir haags praat (Pleur op Lijh) en een somalir Amsterdams (Wat mot jj dan mn?).

Vorig jaar werd het een beetje moeilijk op Sinterklaardag toen dat toevalligerwijs precies samenviel met het suikerfeest. Nederlandse moslim-kinderen waren een beetje de kluts kwijt wat er allemaal gebeurde en de scholen waar deze kinderen op zitten wisten ook niet meer of ze nou vrij moesten geven, sinterklaas vieren, beide feesten vieren..

Misschien is het een goed idee om alle kalenders met belangrijke data van alle culturen naast elkaar te leggen en de beste dingen eruit te filteren. Zo maken we een nieuwe kalender die wen vanaf jongs af aan aan kinderen kunnen leren zodat ze weten waarom ze vrij zijn van school, aan bepaalde rituelen mee moeten/kunnen doen en de achterliggende gedachte goed begrijpen.

Zelfs als we die samensmelting niet gaan doen is het sowieso een goed plan om aan kinderen uit te leggen waarom ze vrij krijgen van school. Hemelvaartsdag betekent niet dat je een dag vrij krijgt om Sony playstation te spelen van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat.

Economische vooruitgang
Het is 06:36 's ochtends en ik rij naar werk toe. Dat gebeurt wel vaker en over het algemeen zit je nog heetgebakken van de douche in de auto met toch nog een beetje slaperige ogen. Ik woon in een ons-kent-ons-dorpje en dat betekent twee dingen. Iedereen kent elkaar en 's ochtends om 06:36 rijden er niet zo bar veel mensen. Na de eerste bocht die ik omga rij ik achter twee Polen.

Polen zijn eigenlijk niets meer en niets minder dan economische vluchtelingen. Ze verdienen relatief erg weinig in Polen als ze berhaupt al een baan kunnen krijgen en zoeken hun heil in het rijke westen.

In 2004 zullen we er echter aan moeten geloven en zijn ze geen Polen met mede-EU-residenten. Uiteindelijk zullen we zelfs de zloty's integreren met de keiharde euro. De eisen die Polen stelden tijdens de onderhandelingen tot toetreding logen er niet om. Veel geld moest er naar de boeren in het oosten van Polen die allemaal het hoofd boven water houden met geldverslindende subsidie's.

Natuurlijk is het dan erg logisch dat Polen graag hierheen komen. Bij het zoeken naar een huis melden verschillende organisaties dat er diverse huizen zijn verhuurd aan Polen en dan ook nog met een behoorlijk groot aantal binnen n huis. De KPN telefooncellen in de buurt waar vrijwel nooit iemand mee belde aangezien iedereen toch wel een KPN telefoonaansluiting heeft thuis maken ineens overuren als er duistere types in staan die met een wel heel vreemd accent aan het bellen zijn; 'zal wel fries zijn' denkt u wellicht nog.

Er staat ook al jaren een grote poolse auto in mijn buurt. Hij/zij zal wel een aantal jaar geleden in het mom van 'vakantie' zijn binnengekomen en het beviel blijkbaar wel. Polen staan, in ieder geval in mijn omgeving, bekend als niet-zeurende mensen die net zo makkelijk de wat minder prettige klusjes opknappen dan de normale werkzaamheden.

Ik heb er derhalve weinig problemen mee, maar zal er eerlijkheidshalve bij vertellen dat het niet een gewoonte moet worden..

Blijkbaar is het toch zo dat Nederland een grote droom is voor de Polen; om 06:44 op weg naar de snelweg kom ik een andere auto tegen met de sticker 'PL' achterop..

29 - 01 - 2003  -  Twee dagen later lees ik het volgende op AD.NL:
In Portugal zijn vorige week twee Polen aangehouden voor betrokkenheid bij de afpersing van Ikea in december. De mannen van 24 en 54 jaar zitten vast. Nederland heeft om uitlevering gevraagd. De mannen zouden deel uitmaken van een bende die probeerde geld af te persen door explosieven te plaatsen in winkels in Nederland.

Ik zie, ik zie wat jij niet ziet en het is..
.. Volgens ooggetuigen konden de twee niet van elkaar afblijven.
Kent u deze regel?
Wat kan het allemaal betekenen?

1. Een roddelkrant heeft via een hele vage bekende van de buurman, van de neef, van de impresario van een bekend artiest iets gehoord wat leek op de zin ..vind ik wel leuk.. De roddelkrant heeft die dag toevallig niet zo heel veel nieuws (lees: zooi) en de twee bekende artiesten in kwestie zijn toevalligerwijs bijzonder populair bij de lezers. Aangezien 'volgens ooggetuigen' natuurlijk niet te traceren valt kan het stukje gewoon geplaatst worden en is er niemand die er een probleem van kan maken.


2. Een gerenommeerd tijdschrift is ietwat laat met de berichtgeving van een aankomende relatie tussen twee beroemde mensen wat ze, aangezien ze bijzonder populair zijn, min of meer verplicht zijn alsnog in een editie op te nemen. Inmiddels is de desbetreffende relatie al vergevorderd en begon het stel o.a in het openbaar de liefde te bedrijven. Aangezien dit een gerenommeerd tijdschrift is schrijven ze liever dat de twee 'niet van elkaar af konden blijven', want daarmee zeg je niets ordinairs en kan je eigenlijk nog alle kanten op.

3. De plaatselijke kerk heeft een leuke bindingsactiviteit georganiseerd en heeft de hele gemeenschap opgeroepen om mee te doen met de 'church games'. Aangezien er vele activiteiten zijn waarbij contact met de medemens onvermijdelijk
is (met z'n tween zaklopen, wie-kan-het-verst-met-een-lid-van-de-andere-sexe-lopen, estafetteloop, enz enz) en de opkomst van de church games, wederom, een erg lage was, probeert de kerk koste wat het kost meer mensen belangstellend te maken voor de church games en daarmee de kerk.

4. Twee dronken mensen die iedere avond naar de bar gaan zagen rond 04:00 's ochtends de twee bekende mensen binnenlopen. Aangezien de whisky rijkelijk gevloeid is geweest zien ze al snel (of: denken ze al snel te zien) dat de twee erg dicht bijelkaar staan. Aangezien het twee alcoholisten zijn, zijn ze er de volgende avond weer. Ze raken met iemand in gesprek over het koppel en die iemand moedigt de twee mensen aan het verhaal te verkopen aan een achterlijke roddelkrant die het verhaal maar wat graag zou willen hebben en er nog geld voor geeft ook.  Dan zou het natuurlijk zo maar kunnen dat een van die twee mensen toevalligerwijs een hele vage bekende van de buurman, van de neef, van de impresario van een bekend artiest is..


21 - 01 - 2003  :  Kakelkippenoverleg 
Vanavond was er weer een groot lijsttrekkersdebat. Niet zomaar n, namelijk de laatste voor deze verkiezingen. Het was weer een heftig debat met veel harde standpunten, weinig compromissen, gerriteerde lijsttrekkers en keiharde
onderbrekingen. 
Ik heb een DVD-tje gehuurd '15 minutes'. Moet u ook eens gaan bekijken; een paar mensen die een andere taal praten, het nooit met elkaar eens zijn en allemaal uiteindelijk in dezelfde poppenkast terechtkomen. Komt dat bekend voor..?

Another day at the office 
Ik heb het geluk te mogen werken in de randstad. Den Haag om precies te zijn, naast de Utrechtsebaan. Misschien weet u niet waar dat is. De Utrechtsebaan is een stukje asfalt van pak 'em beet 4 kilometer die zo nu en dan een beetje vol zit. Ook heb ik de mogelijkheid om vanuit mijn kantine op de bovenste etage een behoorlijk groot stuk Den Haag te zien waaronder een flink stuk van deze Utrechtsebaan. Over de Utrechtsebaan hoor je niet zoveel behalve dit soort berichten:

www.denhaag.nl (17-01-2003) :
In de nacht van vrijdag 17 januari op zaterdag 18 januari is de Utrechtsebaan afgesloten.. van s avonds 22.00 uur tot s morgens 9.00 uur in beide richtingen niet toegankelijk

Den Haag is er op z'n zachtst gezegd niet zo heel blij mee dat Den Haag eigenlijk maar een ontsluiting heeft. Natuurlijk kan men via de A44 via Wassenaar, maar de 70 km/u eindeloze route met elke honderd meter een flitser irriteert automobilisten iets teveel en door het Westland gaat het ook al niet zo snel met de 50 km/u zones.

Het pijnlijke bewijs wordt dagelijks (werkdagen) geleverd door de hardwerkenden onder ons. Omstreeks 16:15 is er een trendvorming, omstreeks 16:30 geeft niemand ruimte aan de ritser, omstreeks 16:45 bellen we naar huis om tegen de partner te zeggen dat het iets later wordt, tussen 17:00 en 18:30 start men de auto en slaat tegelijkertijd de krant open wetende dat die vijf meter verder (is een kwartier later) uit is, maar het gaat om het idee.

Ik heb geluk bij een ongeluk. Ooit heeft een slimme manager bepaalt dat onze werktijden van 07:00 t/m 15:45 en 14:30 t/m 23:00 zijn. Aangezien de tijden 6:40, 15:50, 14:10 en 23:05 kwalificeren als buiten de spits kan ik op iedere werkdag testen of in mijn auto nog alle versnellingen werken op de Utrechtsebaan.

--

Aangezien het uitzicht dusdanig goed is kan ik ook uitkijken op de nieuwe toren die Den Haag rijk is, de Hoftoren. De Hoftoren is de toekomstige residentie van het Ministerie van Onderwijs. Een groep studenten uit verschillende delen van het land zijn door de achterdeur naar binnen gegaan (!) en naar de toekomstige kamer van de minister van onderwijs gegaan. De actiegroep protesteert tegen het feit dat het onderwijs een te lage prioriteit heeft bij de politieke partijen. Ik zie inderdaad lichten branden op drie etages, maar verder gebeurt er weinig.

Ze willen het volhouden tot de verkiezingen zijn wat dus inhoudt dat ze er vijf dagen willen blijven zitten. Ik vind wel dat ze gelijk hebben, moet ik nu ook m'n tentje gaan pakken..?

Nog meer kiezen 
Heeft u de lijst met partijen en namen al binnengekregen waarop u 22 januari kunt stemmen..?
Conservatieven.nl :
- Grenzen dicht voor alle moslim-immigranten.
Ik kan me de boosheid nog herinneren toen een 2vandaag-journalist zich afvroeg of mevrouw Winny de Jong niet een beetje rechts-extremist was.
Stemmen verkrijgen doe je trouwens door bloot in de panorama te staan tegenwoordig (pff.. Zalm, Marijnissen, JP..)

Nieuwe Communistische Partij Nederland :
- Socialistische maatschappij naar idee van Marx en Engels.
Dan wil ik wel die mooie, oude Russische vlag met de hamer en de sikkel

Duurzaam Nederland :
- Waterstof als enige brandstof
Grappig om te zien is de centrale punten van Duurzaam Nederland. 'Balans tussen mens en milieu'. Het kernwoord Balans komt vaak terug en is blijkbaar een stemmentrekker. Klikt u vervolgens naar www.groenlinks.nl en het programma in vogelvlucht en u ziet 'Kies voor evenwicht'. Evenwicht..balans..ok. Punt twee : Duurzaam. Als u twijfelt tussen deze twee partijen -> succes!

Partij van de Toekomst :
- Minister van feest .
Hoewel een minister van feest denk ik wel leuk is moeten we er toch misschien onze bedenkingen bij hebben. Leuk om uit te leggen aan de EU dat we, bijvoorbeeld, niet uit kunnen breiden op de maasvlakte, want anders is er geen plek meer voor Mystery Land. Laat Theo Nabuurs (Mental Theo, nummer 2 op de lijst) er een happy hardcore nummer van maken of anders Job (van 'De Bus') het bezingen voor heel de Europese top.

Partij voor de Dieren :
- Dierenwelzijn garanderen in de grondwet
Met de afkorting PvdD hebben ze nog een kans. Immers stemmen er ook oudere mensen die niet meer zo heel goed kunnen zien.

Blanco Lijst (Ratelband.NL) :
- Op school elke dag het Wilhelmus
Meest opvallende aan zijn programma vind ik de volgende zin:
Grote delen van Nederland zijn overvol.
Die hadden we nog niet gezien..

Vooruitstrevende Integratie Partij :
- Doodstraf bespreekbaar maken in Europees verband
Hoewel ze eerder terug in de tijd gaan dan vooruitstreven hebben ze een grappig verkiezingsprogramma:
.. 'Meer respect voor migranten, zij klaren alle rotklusjes en brengen spanning en variteit. Migranten zijn onmisbaar voor de Economie..
.. Migranten zijn thans 3e rangsburgers: bij VIP worden ze als VIP's behandeld..
.. Alle ministeries halveren, waardoor ambtenaren dubbel zo hard moeten werken..
Het brengt in ieder geval een lach op het gezicht!

Alliantie voor Vernieuwing en Democratie :
- Uitzetting na begaan 'Culturele excessen' als vrouwenbesnijdenis en eerwraak
Een Pim Fortuyn-kloon zeggen ze zelf. Fijn, die hadden we nog niet

Lijst Veldhoen :
- Het bevorderen van de paardensport
Het nadeel van deze lijst is dat die gemaakt is door een persoon. Je krijgt al snel de indruk dat het behoorlijk egostische standpunten zijn..
Als u het programma eens doorneemt en voor ieder standpunt 'Ik wil..' zet.

En dan hebben we nog niet eens de oude partijen gehad..

Muziek 
Ik ben een echte muziekliefhebber. Ik heb Rap, Heavy Metal, Rock, Pop en zelfs klassieke CD's thuis liggen. Al naar gelang mijn 'pet' staat kies ik een CD die op dat moment OK voelt en zet ik hem op. Relatief gezien komt er zelden een plaat op TV of Radio waarvan ik echt denk dat het erg slecht is.

Erg kritisch ben ik echter als het op de zogenoemde covers aankomt. Met de opkomst van de house, trance en aanverwante muziekstromen gebeurt het al een tijdje dat men oude nummers uit de kast haalt, er een leuke beat onder zet en viola, weer een nummer.

Deze week in de Top 100 staan bijvoorbeeld DJ Sammy met het nummer 'Boys of Summer'. Op zich een leuk nummer, meer tekst dan je zou verwachten bij een 'happy hardcore' housenummertje en een goede melodielijn. De ouderen denken bij de titel 'Boys of Summer' echter direct aan Don Henley. Sowieso is het ietwat vreemd om het door een vrouw (of in ieder geval lijkt het daarop, je weet maar nooit wat ze bijelkaar mixen) te horen zingen:

But I can see you-
Your brown skin shinin' in the sun
You got your hair combed back and your sunglasses on, baby
And I can tell you my love for you will still be strong
After the boys of summer have gone

Na wat zoekwerk is er meer DJ Sammy te bewonderen; bijvoorbeeld het nummer 'Heaven'. Hierbij gaat het direct al dezelfde kant op. Bryan Adams heeft al meerdere malen moeten toestaan hoe zijn nummers gebruikt, gemixed, overgenomen en zelfs verminkt worden.

Hoe prachtig 'Heaven' van Bryan Adams heel rustig begint en uiteindelijk in een rock-sfeer terecht komt, hoe snel DJ Sammy overgaat in de trance-achtige sfeer met een lekkere beat eronder. Het is allemaal niet zo erg, want hoewel 'de jeugd' geen idee heeft wie Don Henley of Bryan Adams zijn, zij vinden de muziek leuk. En de iets oudere mensen denken met een lichte heimwee terug aan de originele, mooie nummers. Iedereen z'n zin.

Kleine uitzonderingen zijn er altijd. 'Denise' van Georgina Verbaan. Dat doet mij alleen maar denken aan .. kiespijn

Fasen 
Naast de gebruikelijke oud en nieuwviering bij de familie of vrienden was er dit jaar, blijkbaar, plaats voor een echt oud en nieuw-feest. Aangezien onze gemeenten er een strikt beleid op na houden waar, wanneer, welk feest mag worden gehouden waren er niet zo veel dit jaar wat dus de kans groot maakt dat iedereen die je kent daar wel aanwezig zal zijn.
Iedereen die je kent.. Dat houdt dus in dat iedereen waarmee je vroeger in de klas hebt gezeten, iedereen waar je vroeger mee gevoetbalt hebt, iedereen waarmee je vroeger omging en ook vooral iedereen die je vroeger eigenlijk ook al niet zo leuk vond daar aanwezig zal zijn.

Aan het begin van de nacht (01:10 01/01/2003, het feest begon pas om 00:30) zit je nog in de wie-zal-ik-negeren-en-wie-zal-ik-gelukkig-nieuwjaar-wensen-fase. Dat is psychisch een hele lastige, want op het moment dat je iemand ziet die je bekend voorkomt sleep je alle herinneringen (en die zaten diep..) naar boven wat je met die bepaalde persoon allemaal gedaan hebt en evalueert of die bepaalde dingen leuk genoeg zijn geweest om die persoon even te gaan begroeten.

Op ongeveer de helft van het feest zit je in een hele andere fase. Dan ben je inmiddels terechtgekomen in de ik-heb-iets-teveel-op-dus-wens-ik-iedereen-die-ik-zie-en-vaag-bekenfd-voorkomt-gelukkig-nieuwjaar-fase. Die is op zich makkelijker, want ten eerste hoef je geen langdurige evaluatie meer te plegen en ten tweede kan je achteraf altijd nog zeggen dat je teveel gedronken had; dus kan je het eigenlijk nooit verkeerd doen.

Aan het einde van de avond komt er nog een laatste fase aan zijnde de ik-heb-zoveel-op-dat-ik-ook-die-mensen-die-ik-aan-het-begin-van-de-avond-negeerde-alsnog-ga-groeten-fase. Die is op zich erg leuk, want daar komen tegen die tijd dan ook nog de meest vreemde verhalen/feedbacks uit. Mensen vertellen hun hele levensloop vanaf het moment dat ze jou niet meer gezien hebben en dat is, zeker op dat moment, altijd wel grappig.

Tot volgend jaar, vage kennissen!

Pinnen met de computer 
Een aantal dagen geleden ging ik na een avonddienst nog 'snel' even tanken. Omstreeks 23:30 wist ik dat het tankstation nog open was langs een niet al te drukke provinciale weg en derhalve ging ik ervan uit dat het niet druk was. Ik had gelijk en bij het afremmen voor mijn broodnodige gastoevoer zag ik n man die al reeds aan het betalen was; 'mooi', dacht ik. Ik tank snel, want mijn tank is niet zo heel groot, maar toch verbaasde het me enigzins dat ik sneller tankte dan dat die meneer kon betalen, maar het kon. Eenmaal bij de kassa aangekomen bleek het pinsysteem niet te werken. Dat gebeurt helaas wel vaker in Nederland, maar niet schrikbarend veel.

De dame achter de kassa wist geen enkele procedure die gevolgd diende te worden voor dit probleem. De meneer had namelijk geen cash geld bij zich, maar wel een stuk of drie creditcards / pinpassen. Na wat gebel, zenuwachtig gepraat en meerdere verontschuldigingen wist de mevrouw te vertellen dat er een formulier ingevuld moet worden en binnen een dag cash geld gebracht moet worden anders zou er nog een extra boete volgen. Miraculeus genoeg stemde de man in en vulde het formulier in. Ik had gelukkig cash geld bij me en was, nadat de mevrouw klaar was met uitleggen aan de meneer, binnen 10 seconden weer weg..

Doet wel denken aan het feit dat alles zo computer-afhankelijk is tegenwoordig. Wat zou er op de wereld gebeuren als alle computers uitvallen? Stiekem, heel stiekem, had ik eigenlijk gehoopt op een totale chaos op 01-01-2000. Het is niet gebeurd en waarschijnlijk maar goed ook, maar toch..

Rustgevend
Muziek is een belangrijk onderdeel in mijn leven. Naast het feit dat ik vaak luister naar mijn grote collectie cd's speel ik ook nog eens gitaar. Het overgrote deel van mijn collectie en dus eigenlijk ook mijn smaak is de zogenaamde 'heavy metal'. Daar kan je nog steeds alle kanten mee op, maar laat ik zeggen dat Bon Jovi daar niet bij hoort. Als er een nieuwe cd uitkomt die voor mij (en een select vriendengezelschap) een grote aantrekkingskracht heeft kopen we uiteraard de cd, maar gaan we ook erg graag naar een bijbehorend concert van de op de cd gebaseerde tour toe. Ik heb even een foto opgezocht van een van onze concerten die wij met plezier hebben beluisterd.

Als u dit zo ziet heeft u hoogstwaarschijnlijk de indruk gekregen dat we met z'n allen dood en verderf proberen te zaaien, dat we het liefst alle soorten drugs bij ons hebben, zoveel mogelijk slopen wat op onze weg ligt, dat we in een vijf-minuten gesprek minstens twee maal gezegd hebben dat God dood moet, het arische ras het enige goede ras is en dat we iedereen bij de eerste indruk al een lul vinden. Niets is (gelukkig) echter minder waar. Ik geef direct toe dat het plaatje een bepaalde indruk geeft die er op z'n zachtst gezegd niet gezellig uitziet. Ook geef ik direct toe dat de herrie die o.a. deze heren produceren maar aanhoorbaar is voor een niet al te groot percentage van de wereldbevolking. Ook kan ik zeggen dat de teksten vaak pessimistisch (zelfs satanisch) kunnen zijn puur om die bepaalde sfeer te creeren. Ook geef ik nog toe dat er tijdens dit concert, en vele anderen, een soort 'pit' onstaat waarin een hoge mate van aggressiviteit even afgereageerd wordt op het aanwezige publiek. Bent u hiervan niet gediend moet u iets verder weg gaan staan.

Mijn punt echter is het volgende. Gedurende deze concerten zullen er best een paar blauwe plekken zijn, is de kleding wellicht wat viezer dan bij binnenkomst en laat het gehoor gedurende een aantal uren het een beetje afweten. Als het concert eenmaal afgelopen is echter zijn er geen 'hard feelings' en gaat iedereen z'n eigen weg. Ook zullen er geen doden vallen tijdens een concert en nadat de agressie eenmaal afgereageerd is zult u verbaast staan hoe vriendelijk iedereen kan zijn. 

Als ik vervolgens, een aantal maanden later, lees dat er twee mensen zijn neergestoken bij een concert van een bekende rapper waarvan n dodelijk, vraag ik me toch af of het geloof in satan zo slecht wel is..